O durere de cap lungă de câteva luni m-a adus în cabinetul unui medic specialist ORL (să caut o sinuzită ascunsă). Îi explic problema doamnei sau domnişoarei din faţa mea (o tânără fardată frumos, cu bijuterii elegante şi atât de amabilă încât îmi venea s-o iau acasă), ea mă ascultă preţ de câteva minute, după care trece la atac.

Am uitat să precizez că eram într-o clinică privată (ştiu… trebuia să mă aştept…). Cu un aer de prietenă bună, mă sfătuieşte să fac nişte analize de sânge, încă nu se pronunţă dacă este sinuzită sau nu (uitatul în nas, palpatul pe frunte şi tâmple şi restul n-au fost concludente câtuşi de puţin). Şi neapărat să revin mâine pentru exsudat şi altele. Şi neapărat un computer tomograf. Altfel… “facem degeaba toate astea”.

Staţi un pic, zic. Eu vreau să ştiu de sinuzită. Atât.
Vai, dar nu vreţi să ştiţi de la ce pleacă durerea, nu vreau să vă sperii, dar anul trecut am descoperit un anevrism unei fete de 28 de ani… Aoleu… deja mă vedeam la operaţie, într-un salon trist de spital… dar salvată de buna doamnă detectiv de la clinică.
Începe să bifeze analize de sânge “obligatorii” ca să-şi dea ea seama care-i buba, poate e o cadere puternică de calciu, poate una-poate alta…
Mă rog, îmi face tot ea programare acolo, pe loc, la o doctoriţă extra-or-di-nară pentru CT… Între timp îndrăznesc s-o întrerup, întrebând-o dacă nu se decontează analizele alea. Aaa, câteva, dar să mai mergeţi la medicul de familie… şi sunt cele mai ieftine… n-are sens…
Întreb dacă nu ar fi relevantă o simplă radiografie. A, nu… e depaşită, nu…
Concluzie la casă: analizele de sânge – 265 lei, plus consultaţia, 3 milioane vechi şi scumpe, scurt.
Cele de a doua zi, exsudat şi nu stiu ce – 285 lei
Şi CT – doar 170 lei sau 180 dacă îmi mai trebuie nu ştiu ce…
Doamne, dar ce sinuzită scumpă am! De fapt, n-am aflat dacă am sinuzită, dar ştiu sigur că la Medicină se predă marketing de ultimă generaţie.